Marquis of Granby

Greater London South East - New Cross

A historic pub interior of some regional importance

Listed Status: Not listed

322 New Cross Road
New Cross
SE14 6AG

Tel: (020) 8692 3140

Real Ale: Yes

Nearby Station: New Cross

Station Distance: 300m

Public Transport: Near Railway Station (New Cross) and Bus Stop

Bus: Yes

View on: Whatpub

Mid Victorian three –storey brick pub called ‘Marquis Museum’ (which advertised “Curios of every description”) when owned by Hoare & Co. It was subject to a significant refit by Charringtons in c.1936 and the glazed stone ground floor was added including the two ‘House of Toby’ ceramic signs on the far left and right of the ground floor – the Toby symbol was owned by Hoare & Co. who were taken over by Charringtons in 1934. (Information from Brockley Central and elsewhere).

This locals pub has an island style interior and the existence of 4 exterior doors are evidence of the former multi-room layout. In around the mid 1990s a partition from the former door on New Cross Road side to the bar counter and another partition was situated in the south west corner of the pub where there was a gents’ toilet.

The counter has a fielded panelled front on the rear side and one of vertically panelling that looks more like a 1950s style on the front side; the bar top has a melamine inlaid top. The island gantry looks original with the wording at the top on both sides of “Ales Charrington Stout’ with small panels left and right with ‘Wines’ and ‘Spirits’ but most wording has been painted over but the east side main wording can be seen by the cleaver positioning of a mirror. Pot shelf is modern. There is a dumb waiter on the bar top, one section of original fixed seating with a wood back, and an inter-war wood surround fireplace on the front left but it has a modern interior (fireplace at ear right is modern).

Near the remaining in use door on Lewisham Way are two baffles which contained trade-mark Charringtons inter-war leaded glazed panels.

The exterior of this prominent pub on an angled road junction was in July 2017 subjected to a mural called (By the Way) commissioned by Artmongers. Spanning over six weeks, 30 volunteers took it in turns to help Patricio Forrester create the artwork. See Anthology .

Read More