Blythe Hill Tavern

Greater London South East - Forest Hill

A historic pub interior of regional importance

Listed Status: Not listed

319 Stanstead Road
Forest Hill
SE23 1JB

Tel: (020) 8690 5176

Email: info@blythehilltavern.org.uk

Website http://www.blythehilltavern.org.uk/blythe-hill-tavern/

Real Ale: Yes

Real Cider: Yes

Nearby Station: Catford / Catford Bridge

Station Distance: 750m

Public Transport: Near Railway Station (Catford / Catford Bridge) and Bus Stop

Bus: Yes

View on: Whatpub

An appealing Victorian corner local, given a makeover probably in the 1920s and still with three separate rooms. There was a small snug at the back of the public bar, entered by now sealed double doors, but opened up in the 1960s. An extension to the saloon counter has been made in recent times. The fireplaces are pleasing, that in the rear room with a decorated metal hood, and in the saloon with a grey-blue tiled surround. An unusual feature is the way customers are free to walk across the serving area between the saloon and rear room.

A most appealing Victorian corner local, which was given a makeover probably in the 1920s. The exterior tilework of that time has, sadly, been painted over, but doesn’t spoil the enjoyment of the interior. There are still three separate rooms with a public bar on the corner, a saloon to the left and a large room running across the back of the pub. There was once a small snug at the back of the public bar entered by the now sealed double doors but the partition wall was moved in the 1960s. The servery has an unusual T-shaped layout designed to create a counter in each of the rooms. The fittings are typical of their time – plain and undemonstrative in contrast to earlier Victorian exuberance.

The counters have plain panelling and the bar-back is also modest but with Tudor arches under the lowest tier of shelves. Unfortunately, an extension to the saloon counter has been made in recent times which is not in sympathy with the original: indeed, it is not even the same height, or of the same material and detracts somewhat from the overall effect. All the ceilings have exposed beams – not the real thing though: they’re just nailed on to create an ‘olde worlde’ effect. Another sign that the refit was done on a low budget is the use of imitation wood panelling in all the rooms. The fireplaces are pleasing – the one in the rear room with a decorated metal hood and the one in the saloon with a grey-blue tiled surround and a tile with an improbable-looking sailing ship. Attractive benches in the saloon and rear room. An unusual feature is the way customers are free to walk across the serving area between the saloon and rear room.

Read More