Five Ways Hotel

Nottinghamshire - Nottingham

A historic pub interior which was of national or regional importance which is now permanently closed

Listed Status: II

Edwards Lane
Nottingham
NG5 3HU

Tel: None

Public Transport: Near Bus Stop

View on: Whatpub

Former Description

An imposing road house of 1936-7 to the designs of A. E. Eberlin of Nottingham for Newark brewers, Warwicks & Richardsons. A stylish 'brewers' Tudor' exterior with limestone facing below and half-timbering above. The original plan has largely survived and the pub has an excellent display of original furnishings.

An L-shaped corridor runs from the door facing the ring road to the door on the Edwards Lane side. Throughout it has panelling to two-thirds height of an unusual narrow design and finishes with a ledge that can be used as a shelf for customers taking part in passageway drinking. Here the corridor has always been a popular place for drinkers and in the past had a number of tables but these have all been removed in recent times so this activity is becoming rarer here and elsewhere these days. In the angle where the two parts of the corridor meet there are two serving hatches / small counters with fielded panelled fronts, copper tops, a rising lower and fixed upper multi-glazed screens. Nowadays, following the opening of the new main bar, both are likely to be in the closed position and only used at very busy times so it is a good job that the lower panels were left intact enabling them to be closed! The listed description states “In rear corridor a dumb waiter to cellar and a mirror set above the panelling.” but they are no longer visible.

Off the Edwards Road end of the corridor is a door with the figure ‘2’ on it leading to a smoke room on the right now called the Ken Yarwood Room. This splendid room is panelled to picture frame height with the standard sized fielded panels finishing with an ornately carved top horizontal oblong panel bearing Jacobean detail which runs the length of two lower ones all to create an olde worlde atmosphere. There is a Tudor arch shaped stone fireplace with herringbone brick interior – it is a pity that a TV screen obliterates the decoratively carved Jacobean detailing on the overmantel. Service is via a small counter (or large hatch) with a fielded panelled bar counter front, copper bar top, the original multi-glazed upper fixed panel remains but the lower rising screen has been lost. Expect to see a “Please order your meals and drinks from the main bar’ sign here. The bar back fitting is mostly the original with some modern wood additions. There are two plasterwork roses on the high ceiling.

At the other end of the corridor double doors, which are nearly always locked, lead to the lounge / piano lounge now called the Sherwood Room. It has a plastered segmental ceiling with two attractive plaster bands with vine trails and grapes marking out the 3-bay division; in each bay a plaster band decorated with foliage. It retains a post-war bar counter and bar back fitting (possibly added when they built the function room and its servery which backs onto it?), has a raised area at the rear, a brick fireplace and lots of loose furniture.

Opposite is the original public bar still with the ‘Public Bar’ black on white glazed and leaded panel in the top of the door but visible on the inside only. This room is now in use as a small dining room and has bar counter and bar back fitting that may have elements of their 1930s original but are mainly modern and the fixed seating does not tie in with the listed description wording (1999) of “contemporary fixed seating”. The lobby leading to the off sales is visible from the exterior on the Edwards Lane side where its door remains.

In the centre of the corridor is an expanded area in front of the former garden entrance, which later became double doors leading to a function room with dance floor - all a post-war addition. As a function room it had 4 reused Victorian cast-iron columns with foliage and animal head detail in the capitals. Then in 2012 the original doors were removed and two new doors added that lead to what is the new ‘Main Bar’, which you will have…some text missing.

Read More